Diete

PubliciatateDe ce sunt ciupercile super-alimente

Data adăugării: 2011-01-28 16:26:25
Adăugat de: Hristina
Autor: -

Tot mai multe cercetări arată că ciupercile ar putea lejer intra în categoria super-alimentelor, alături de broccoli și afine. Principalele lor beneficii sunt reducerea riscului de boli de inima și cancer.

Importante surse de fibre, vitamine și minerale

Ciupercile pot părea banale, dar sunt intr-adevăr super-alimente. Asta pentru că nu conțin nici un fel de grăsime, zahăr ori sare și sunt o sursă valoroasă de fibre și vitamine B: vitamina B1, riboflavina (B2), niacin (B3), piridoxina (B6) și folacin (acid folic).

Ciupercile conțin și minerale esențiale, dintre care potasiu, cupru, fier și fosfor. Dar cel mai semnificativ este seleniul, care nu se găsește în prea multe fructe sau legume. Cu mai mult de 90% conținut de apă, adăugarea ciupercilor la mesele tale zilnice te poate face să te simți sătulă fără să crești conținutul caloric.

De asemenea, s-a descoperit că antiviralele active compuse din lentinan, prezente în ciupercile Shitake întăresc sistemul imunitar. Acestea pot ajuta și la scăderea colesterolului din sânge și la reducerea efectele dăunătoare ale grăsimilor saturate.

Pe de altă parte, ciupercile Maitake sunt o sursă bogată de beta-glucan, care are potențiale efecte anti-tumorale. Chiar și în cantități mici, ciupercile urechi de lemn pot subția sângele, ajutând la prevenirea bolilor cardiace și a accidentelor vascular cerebrale.

Bogate în antioxidanți

Banalele ciuperci Champignon ar putea aduce, la rândul lor, semnificative beneficii sănătății. Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au descoperit că doar câteva ciuperci au de 12 ori mai multă cantitate de L-Ergothioneine, un puternic antioxidant, decât germenii de grâu și de patru ori mai mult decât ficatul de pui, considerate până acum ca fiind cele mai importante surse.

L-Ergothioneine are efect asupra substanțelor instabile care atacă permanent și vătămează membranele celulelor, cunoscute ca radicali liberi și protejează ADN-ul organismului de alte daune.

În același timp, Universitatea Hanyang din Coreea de Sud a descoperit că ciupercile pot scădea riscul de cancer la sân. Deși există foarte multe tipuri de ciuperci, dintre care mai mult de 2500 cresc în sălbăticie, până acum cercetările s-au concentrat pe soiurile exotice.

Ușor de găsit și de gătit

Ciupercile sunt la îndemâna fiecăreia dintre noi ca să le putem adăuga în așa-numitul curcubeu al alimentelor pe care suntem sfătuite să îl consumăm zilnic. Și asta pentru că din fructe și legume trebuie să obținem gama completă de beneficii nutritive de care are nevoie organismul nostru.

Și pentru că ciupercile tocmai au fost decretate ca super-alimente, poate ar trebui să le acordăm mai multă atenție.

Vizualizări: 3311

Comentarii:


Adăugaţi comentariu:

Introduceţi suma ciferelor