Diete

Publiciatate



Secretele regimurilor proteice

Data adăugării: 2010-09-22 16:13:39
Adăugat de: Andrei
Autor: Dr. Laura Bara

Regimurile bogate în proteine au căpătat popularitate în ultimii ani. Ideea unui astfel de regim este simplă: compensarea reducerii alimentelor care conţin grăsimi şi zaharuri prin alimente cu conţinut proteic. Se urmăreşte, de asemenea, dobândirea unei senzaţii de satietate de lungă durată şi evitarea pierderii de masă musculară.

Este important, atunci când urmezi un astfel de regim, să ştii cate proteine trebuie să mănânci la o masă, dacă ai nevoie de suplimente alimentare şi ce carente poate determina.

Exemplu de dieta proteică
Dieta bogată în proteine ar trebui să conţină cinci mese pe zi, deoarece durata mare de timp dintre mese poate duce la o supresie a metabolismului, influenţând negativ echilibrul de azot al organismului.
În plus, produce oboseală, senzaţie de foame intensă, alungată de cele mai multe ori prin alegerea unor alimente bogate în calorii, dar sărace din punct de vedere al nutrimentelor esenţiale. Trebuie consumate alimente care conţin proteine de origine vegetală mai mult de 80%. Ele se găsesc în: pâine, fructe, leguminoase uscate (soia, fasole verde, mazare, linte). Proteinele din lactate sunt recomandate datorită cantităţii mici de colesterol şi grăsimi (lactatele degresate). Este indicată carnea gătită la cuptor - de pui, peşte sau vită. Poate fi introdusă şi o masă care să conţină ficat de pui - o dată pe săptămână; Ouale sunt recomandate de cinci ori pe săptămână.

Exemplu de meniu:
* dimineaţa, la trezire - un ou fiert şi un crenvurşt
* ora 11:00 - un iaurt
* ora 14:00 - 200 g carne (sub orice formă descri sa mai sus), la care poţi adaugă două linguri de brânză de vaci
* ora 17:00 - o conservă de peşte în sos tomat sau trei bucăţele de ficat de pui fiert
* ora 19:00 - un pahar cu lapte sau un iaurt

Poţi schimba alimentele şi poţi face mai multe combinaţii. Atenţie însă la cantităţi!

Nu uita de:
* cei 3-4 litri de apă pe zi
* ceaiul verde

Acest regim poate fi ţinut două săptămâni, după care poţi adăuga fructe şi legume, in diverse combinaţii (exclus cartofi, orez, fasole uscate).

Atenţie la carente si efecte secundare!
Regimul proteic necesită suplimentarea alimentaţiei cu vitamine, minerale şi acizi garşi esenţiali. Lichidele sunt următoarele de care nu trebuie să te lipseşti. În ciuda avantajelor pe care le are, acest regim are şi dezavantaje, unele dintre ele jenante. Unul este respiraţia urat mirositoare, inevitabilă. Când se ard grăsimile, în acest tip de regim, se produce un fenomen numit cetoză: producţie de reziduuri care se elimină şi prin expiratie. Uneori regimul poate determina şi durere de cap sau constipaţie - în acest caz va trebui să te adresezi medicului.

Nu inlocui niciodată o masă cu un baton proteic, ele trebuie să fie luate sub formă de gustări, fiind destinate completării alimentaţiei şi nu inlocuirii meselor.

Nu rata stabilizarea
Dacă ai urmat regimul hiperproteic, înlocuind o masă cu un baton proteic, este foarte grea perioadă de stabilizare, pentru că, revenind la mesele obişnuite, vei lua inevitabil în greutate. Singurul mod de a reuşi este să profiţi de regim pentru a învăţa noi obiceiuri alimentare. Încearcă să virezi spre un mod de te alimenta care să cuprindă: mai multe fructe şi legume, carne slabă, peşte, lactate, ulei de măsline, pâine neagră, gatirea sub aburi, fiert sau pe grătar. Alt aspect important: activitatea fizică este esenţială, trebuie începută o dată cu dieta şi dacă este posibil continuată şi după.

Regimul proteic este interzis persoanelor:
* cu diabet zaharat de tip 1
* cu insuficienţă renală
* insuficienţă cardiacă sau alte probleme cardiace
* insuficienţă hepatică
* femeilor însărcinate

Vizualizări: 3446

Comentarii:


Adăugaţi comentariu:

Introduceţi suma ciferelor